Print to PDF

Održiva proizvodnja tradicionalnog livanjskog sira

Projekat pruža podršku Udrugi građana Cincar i Poljoprivrednoj zadrugi Cincar II

Projekat se bavi podrškom proizvodnji Livanjskog sira, jedne od najpoznatije vrste sireva na području bivše Jugoslavije. Livanjski sir se proizvodi u ograničenom geografskom području, zbog čega je njegova proizvodnja ograničena, a njegova specifičnost uglavnom potječe od jedinstvene vegetacije, klime te mlijeka autohtonih pasmina (ovce Pramanke i krave Buše).

Livanjski sir je jedan od najvažnijih proizvoda Livanjske regije i od suštinskog je značaja za ekonomiju stanovništva. Glavni problem za razvoj ove posebne vrste sira leži u tome da mnogi veliki industrijski proizvođači sira koriste oznaku livanjskog sira, iako ne zadovoljavaju tražene uslove kvalitete. Stoga je potrebno razviti novi model i strategiju za očuvanje Livanjskog sira, kao posebnog brenda prepoznatljivog kvaliteta.

Glavni ciljevi projekta uključuju:

  1. Pomoć članovima udruženja/proizvođačima livanjskog sira (10 novih opremljenih mljekara, što je rezultiralo poboljšanom proizvodnjom sira i stočarstvom na održivom i komercijalnom nivou u 10 domaćinstava).
  2. Definisanje standarda kvalitete livanjskog sira (registracija zaštitne marke i mogućnost Udruge da izdaje potvrde članovima, na osnovu jasno definisanih uslova).
  3. Izgradnja kapaciteta Udruženja u svrhu boljeg marketinga, zaštite brenda livanjskog sira i vođenja Udruge.  

Do sada postignuti rezultati uključuju:

Kontakt:
Općina Livno, info@livno.ba

Trajanje projekta:
2015 - 2021
Teme:
Ekonomsko upravljanje
Status:
U toku
Strateški partner:
Lokalne samouprave, Općina Livno
Implementator:
Općina Livno
Donator:
Vlada Republike Češke
Projekti implementirani u:
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton:
Kanton 10
Općina/Opština/Grad (1):
Livno