Print to PDF

Vodosnabdijevanje u Opštini Gradiška

Poboljšano vodosnabdijevanje za naselje Orahova

Projekat se bavi poboljšanjem vodosnabdjevanja za mjesnu zajednic Orahova, udaljenu samo 30 km od centra Gradiške, sa 2.548 stanovnika. Zvanična analiza vode pokazuje da je voda u ovoj mjesnoj zajednici higijenski i zdravstveno neispravna.

Zbog nedostatka adekvatne vodovodne infrastrukture, komunalno preduzeće Vodovod Gradiška bilo je prisiljeno da kupuje vodu i da ju prodaje po visokoj cijeni korisnicima u 655 domaćinstava u Orahovi. Stanovnici Orahove koriste bunare kao sekundarni izvor vodosnabdijevanja, ali bez filtera pa to predstavlja značajan rizik. za otpadne vode.Takođe, rijeka Sava koja je u neposrednoj blizini ćesto plavi i donosi prljave nanose u bunare.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta pitke vode u mjesnoj zajednici Orahova i naselju Gašnica, kroz poboljšanje vodoprivredne infrastrukture, što će se uraditi izgradnjom akumulacije u Orahovom i primarnih cjevovoda u Gašnici, kao i  sekundarnih cjevovoda na oba lokaliteta. Projekat će takođe povećati svijest javnosti, posebno djece i mladih, u Općini Gradiška o važnosti odgovorne potrošnje vode. Konačno, kako bi se osigurao kvalitet upravljaje, treba ojačati tehničke i profesonalne kapacitete za donosioce odluka u vodovodnim preduzećima i upravi opštine Gradiška. Projektna uloga opštinske uprave je rješavanje pitanja građevinskih i drugih dozvola za izvođenje radova, raspisivanje tendera za izvođače radovam, dobavljače i propise.

Rezultati planirani za 2019. uključuju:

Web stranica:
www.czechaid.cz

Kontakt:
Ivana Pejić Povolna, povolna@czechaid.cz

Trajanje projekta:
2019
Teme:
Lokalna infrastruktura, Upravljanje okolišem
Status:
Završen
Strateški partner:
Lokalne samouprave
Implementator:
Češka razvojna agencija (CDA)
Donator:
Vlada Republike Češke
Projekti implementirani u:
Republika Srpska
Općina/Opština/Grad (1):
Gradiška